Murasame, klasa razarača

#1
Razarači klase Murasame su višenamenski brodovi treće generacije, u flotnoj listi japanskih odbrambenih snaga. Ovi razarači su pre svega namenjeni za izvršavanje zadataka iz domena protivpodmorničke i protivbrodske borbe, ali poseduju i ograničene kapacitete za borbu protiv ciljeva u vazdušnom prostoru

Image


Kobilica za prvi brod iz klase, Murasame (DD 101), položena je avgusta 1993, porinut je tačno godinu dana kasnije, a u flotnu listu je uveden marta 1996. godine. Poslednji brod iz klase, razarač Ariake (DD 109), uveden je u operativnu upotrebu marta 2002.

Može se reći da je jedna od karakteristika na osnovu koje se prepoznaju razarači klase Murasame nešto uvećan brodski trup. I trup i nadgrađe imaju zakošene površine, što doprinosi smanjenom radarskom odrazu, a samim tim povećava mogućnost opstajanja na bojištu.

Image


Za pogon broda izabrana je kombinacija COGAG (combined gas turbine and gas turbine) od četiri gasne turbine. Dve gasne turbine General Electric LM2500 su namenjene postizanju maksimalnih brzina plovljenja, do ksu za potrebe krstarenja ugrađene dve gasne turbine Rolls-Royce Sprey SM1C. Ukupna snaga brodskog pogona iznosi 60 000 KS i obezbeđuje maksimalnu brzinu plovljenja od 30 čvorova. Ploveći brzinom od 18 čvorova, brod postiže daljinu plovljenja od 8 350 nautičkih milja.

Zahvaljujući visokom stepenu automatizacije sistema, brodska posada broji 165 članova.

Artiljerijsko brodsko naoružanje čini top Oto Melara 3, kalibra 76 mm, ugrađen na pramcu i dva CIWS sistema Mark 15 20mm Phalanx, od kojih je jedan ugrađen na prednjem delu komadnog mosta, a drugi iznad hangara za smeštaj helikoptera; koriste se za dejstvo po tačkastim objektima, pre svega za odbranu od napada iz vazduha. Top Oto Melara 3 ima brzinu gađanja od 120 met/min i domet od 30 000 metara.

Image


Od raketnog naoružanja brod raspolaže raketa brod-vazduh Sea Sparrow i Evolved Sea Sparrow, koje se lansiraju iz vertikalnog lansera Mk48. Vertikalni lanser Mk41, ugrađen ispod palube, namenjen je za lansiranje protivpodmorničkih raketa RUM-139 VL ASROC. Za protivbrodsku borbu, razarači klase Murasame raspolažu sa osam protivbrodskih raketa SSM-1B, kojim je moguće dejstvovati po ciljevima na daljinama od 150 do 200 km. Prvobitna konfiguracija od dva vertikalna lansera zamenjena je sa četiri osmoćelijska vertikalna lansirna modula.

Image


Brod raspolaže i torpednim naoružanjem, protivpodmorničkim torpedima Type 68 kalibra 324 mm, kojim može dejstvovati po podmornicama na dubinama do 365 m, na daljini do 11 km. Torpeda se lansiraju iz dva trocevna torpedna aparata.

Komplet senzora obuhvata radar vazdušne situacije OPS-24, navigacijski radar OPS-20 i radar površinske situacije OPS-28-D, koji ujedno služi i za praćenje površinskih ciljeva. Za otkrivanje ciljeva ispod površine mora koristi se vučeni PEL OQE-1 i u pramcu ugrađen PEL OQS-5. Od ometača, ugrađen je sistem NOLQ-3, pandan američkom AN/SLQ-32

Image


Na krmi je platforma za poletanje-sletanje helikoptera SH-60J, koji se prvenstveno koristi u protivpodmorničkoj borbi. Na krmi se nalazi i hangar za smeštaj helikoptera.

Svi razarači ove klase, sem razarača Kirisame (DD-104) nose imena po razaračima japanske carske mornarice iz doba Drugog svetskog rata.
DD 101 - JDS Murasame
DD 102 - JDS Harusame
DD 103 - JDS Yudachi
DD 104 - JDS Kirisame
DD 105 - JDS Inazuma
DD 106 - JDS Samidare
DD 107 - JDS Ikazuchi
DD 108 - JDS Akebono
DD 109 - JDS Ariake

Image
Други светски рат
www.drugisvetski.com

Return to “Razarači”